top of page

REYHAN KURUTALIM

  • Arzu Turpçu
  • 19 Eyl 2015
  • 2 dakikada okunur

Allahın izniyle Arzu Mutfağı'nda kış hazırlıkları tam gaz devam ediyor... Handoşum Diyarbakırlı olduğundan ; reyhan ile tanıştırdı beni hatta bugün reyhanlı, kabaklı öyle güzel bir dolma yapmıştı ki, ilk defa yedim ama çok beğendim. Handoştan tarif alıp yazacağım sonra :) Tek diyebileceğim oldukça hafifti ancak bildiğim kabak dolması değildi...Tarif sonra :)

Arzu Mutfağı'nda reyhan sadece salata ve dolmalarda yaz aylarında kullanılırken; Handoşum sayesinde miss gibi reyhan kokusu kışın da yemeklerden eksik olmayacak Allahın izni ile. Olayı biraz abartsak da, yorulsak da sonuç gayet mutlu etti ikimizi de :) Misler gibi reyhan kokusu bütün mahalleyi sardı bırakın evi mahalle reyhan kokar oldu :)

Hangi yemeklerde kullanabilirim derseniz; çorbalar, et ve tavuk yemekleri, salatalar, turşular, kısırlar v.s.

(Daha sonra tarif vereceğim) Kış hazırlıkları içerisinde yaptığım tarhanaya bile kattım :)

Her şeyde isterseniz kullanabilirsiniz ancak yemeklere ve çorbalara piştikten sonra ilave etmeniz gerekiyor. Dolmalarda pişerken konulacağı için; ölçüsünü fazla kaçırmamanız önerilir.

Öyle güzel bir kokusu var ki hem yaşken hem kuruyken parfümü olsa da alsam diye düşündüm :)

Hiç reyhan ile tanışmamış olanlar varsa biraz bilgi iyi olur değil mi :)

Ballıbabagillerden sahil ülkelerinde yetişen yaprakları güzel kokulu; tadı acı ,beyaz veya pembe çiçekli bir süs bitkisi.Diğer bir adı da fesleğendir. Mizacı hareketlidir.Güzel kokulu her bitkiye reyhan denilir. Her ülke halkı bu kelimeyi (reyhan kelimesini) güzel kokan bitkilerden biri hakkında özel olarak kullanmışlardır.Mesela Arap ve mağrib halkı “mersin ağacı”na reyhan dedikleri halde; Irak ve Suriye halkı ise “yarpuz”a reyhan derler.

Reyhan Bitkisinin Faydaları Yaprakları güzel kokan bir çeşit süs bitkisidir. Öksürük kesicidir. Hazımsızlığı ve bağırsak gazlarını giderir. Yemek ve salatalarda tatlandırıcı olarak kullanılır. İştah açıcıdır. Baş dönmesini durdurur. Arı sokmasında faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Esans yapımında da kullanılır.

Reyhanın Şifası: 1) Boğmaca: Fesleğen demletilip balla tatlanlandırılarak içilmeye devam edilir. 2) Öksürük nezle: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. 3) Bağırsak sancısı: Reyhan tohumu öğütülüp balla karıştırılarak yenirse bağırsak sancısını keser. 4) Mide bulantısı kusma: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak yemeklerle beraber içilir. 5) Gaz sislikleri: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak yemeklerden sonra içilmeye devam edilir. 6) Hazım kolaylaştırıcı: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak yemeklerden sonra içilmeye devam edilir. 7) Asabilik sinir zafiyeti: Reyhan demletilip balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir. Sinirlenince de içilir. 8) Uykusuzluk: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak gece yatmadan 1 saat önce içilir. 9) Anne sütünü artırıcı: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak içilir. 10) Saç bakimi: Reyhan demletilip suyu ile saçlar sık sık yıkanırsa saçları kuvvetlendirir saç dökülmesini önler. 11) Yara ve ağız yaraları: Yaralara lapası vurulur ağız yaralarına gargara yapılır. 12) İshal kesici: Reyhan demletilip balla tatlanlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir. 13) Baş ağrısı: Reyhan koklanır reyhan suyu ile bas yıkanır reyhan demletilip balla tatlanlandırılarak suyu içilmeye devam edilir. Sancılara da faydalıdır.

Yapılışı :

Dilediğiniz demetteki reyhanı iyice yıkayıp, sularını süzdürün. Kuru, güneş olmayan (dışarda kurutmak her daim iyi fikir) bir ortamda gazete kağıdının üstünde ters düz ederek kurutun. Sapını, çöpünü ayıklayın, cam kavanozda muhafaza edin.

Bu kadar güzel bir bitkiyi Mutfaklarınızdan eksik etmemeniz dileklerimle :)

 
 
 

Comments


Bakmak İsteyecekleriniz
Diğer Yemeklerim
Arşiv
Paylaşmak İsterseniz
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page